acne.

 
Första och troligtvis sista bilden på mig själv jag lägger upp. Jag hade gärna visat hela härligheten men jag vill inte synas för mycket. En kind räcker. Jag tror budskapet når fram ändå. 
Så här ser jag ut just nu. Min hy har till och med en "bra dag" idag. Min dag är inte lika bra. Jag har inte hört något mer om min vän. Tänker på henne. Hela tiden. 
 
Jag har legat under täcket hela eftermiddagen. Tårarna har runnit. Det är acnens fel. Den gör ont och kliar. Gör mig ful.
Idag har den hånat mig från alla håll. Från internet. Från tidningar. Från människor på stan. Från tvn. Man ska känna sig ful om man ser ut så här. Man är defekt. Man är fel. Man måste ändras på. Rättas till. 
Jag vågar ganska säkert påstå att bland  de som är drabbade av acne finns många som lider mer av den kosmetiska effekten än av själva sjukdomen. Att de mår sämre för att de känner sig fula än för att den gör ont. Samhället säger att man är ful om man har en prick i ansiktet. Vad säger samhället om mig, jag som har ett så stort antal prickar att det inte går att räkna?
Jag hatar min acne. Den gör ont.
Den gör mig ful, därför att andra tycker att den är ful.
Har skrivit från mobilen som är hopplös att blogga från, därför detta korta och slarvigt skrivna inlägg.
Ska en annan gång skriva ett ordentligt inlägg om ämnet.
 


Kommentarer
Anonym

Hej, jag hade också extremt mycket acne innan, men sen fick jag roaccutan och det hjälpte något otroligt, blev helt acnefri, finns dock flera olika bieffekter osv, men gå till vårdcentralen och be dem hjälpa dig:)
Hoppas detta hjälper lite, och skönheten sitter inte i ens Gunnar utan på insidan, och har man en vacker insida så kvittar det hur mycket finnar man har för man är endå vacker, och av det jag läst i din blogg så har du en av de vackraste insidorna!
( skrivet från mobilen så aningen dålig svenska osv)

Svar: Tack snälla du för fina ord!Roaccutan har varit framme som förslag men de flesta jag känner som testat det fick väldigt mkt biverkningar :/ synd för jag hade Gärna provat, beredd att göra vad som helst för att bli bra :/ kram
vimotdem.blogg.se

2013-08-13 @ 22:05:19
Anonym

Acne gör dig inte till en ful eller mindre vacker människa acne är inget man väljer att få och dem som kollar snett eller hånar dig är inte bra mäniskor så lägga inte ner din tid på dem lägg din tid på mäniskor som älskar och accepterar dig och lår aldrig acne hindra dig för att bli det du vill eller göra vad du vill det kommer bli bättre ! Vet inte vad du använder för produkter men mina tips är att testa tea tree oil 100% från Life butiken även har the body shop tea tree oil facial wash det är super bra eller något för extrem acne är www.acne.org har aldrig testat men nästan alla som använt sig av det är acne fria samt drick mycket vatten ät hälsosamt sov inte med smink rör inte ansiktet var försiktig när du tvättar och använd inga hårda scrub för det irriterar bara och det blir mer finnar samt sov inte med smink gå utan smink om du kan ibland vill man ju inte det men håll dig då till bra produkter och tvätta alltid alltid dina borstar efter du använt dem byt lakan ofta byt på kuddarna varje dag om du kan träna är också ett bra sätt och ånga ansiktet är också bra så allt kommer ut hoppas något hjälpte och att du blir bättre kram :) och ge inte upp du är fin som du är våga tro det

Svar: Tack snälla du får många fina ord och kloka tips! Jag ska kolla in produkterna och hemsidan du tipsade mig om :) Kram
vimotdem.blogg.se

2013-08-13 @ 22:57:11
Evelina

Dina ögonfransar är helt fantastiska :)

Svar: Tack snälla du :) Kram <3
vimotdem.blogg.se

2013-08-13 @ 23:13:07
Patricia

Du kanske borde pröva Roaccutan ändå? Du lider för mycket av din acne redan. Låt inte den begränsa dig och ditt liv.

Min syster åt Roaccutan (alla var emot det, inklusive jag själv). Nu först märker man glädjen i hennes ögon. Medicinen gjorde att hon torkade ut och ja, ibland säger hon att hon har torra slemhinnor ännu.

Men vad är viktigare? Glädjen? Eller att aldrig våga hoppa?

Svar: Ja, jag har lekt lite med tanken på att prova det ändå, trots att alla säger nej nej nej. Vad kan egentligen bli värre liksom? Jättekul att läsa att din syster blivit så mycket bättre :) Kram
vimotdem.blogg.se

2013-08-13 @ 23:30:50
Grey

Har suttit här en stund nu och försökt komma på något intelligent att skriva. Tyvärr så står det stilla. Istället scrollar jag upp och tittar på din bild hela tiden, ditt öga, formen på ditt ansikte. Att du är vacker är det ingen tvekan om. Det är synd bara att du ska behöva drabbas av acne som får dig att må så dåligt, både psykiskt och fysiskt. Samtidigt så är det kanske världens sätt att säga att du är för vacker för att människor ska kunna hantera det utan "defekter".
Jag hoppas verkligen att du kan få rätt på det och slippa smärtan.
Som "Anonym" här ovan skrev så visste vi redan att du har en stark och vacker insida. En som, även när du själv mår oerhört dåligt, oroar dig mer för din vän än dig själv. Att du kämpar på fast världens tyngd försöker hålla dig tillbaks.
Din vän har tur som har dig.

Kram, kämpa på.

Svar: Dina ord berörde mig verkligen ända in i själen, tack snälla du! Du skriver alltid så fint och klokt :) Fick ett leende på läpparna när jag läste din kommentar! Kram
vimotdem.blogg.se

2013-08-14 @ 01:22:05
URL: http://thegreyzone.blogg.se/
Annelie

Det ar inte utsidan som raknas utan hur du ar som person. Jag tycker att du ar vacker som du ar och din acne kommer med all sakerhet att forsvinna. Ta hand om dig :-)

Svar: Tack snälla fina du <3
vimotdem.blogg.se

2013-08-14 @ 09:47:53
Matilda Tärnhammar

Vad vacker och fin du är! Tro inget annat. Jag lider med dig i ovissheten om din vän, men än så länge har hennes tillstånd gått mot bättringsvägen och jag är säker på att du får bra besked och hör ifrån hennes mamma snart <3 Kramar

Svar: Tack fina du. Ja, hittills har det inte skett några bakslag vad jag vet och jag hoppas verkligen det fortsätter vara så, kram kram <3
vimotdem.blogg.se

2013-08-14 @ 09:50:35
Anonym

Jag ger Inte detta tipset för att du på något sätt skulle vara ful, endast för det är något du själv lider av! Har du testat proactive? Här är deras hemsida http://www.proactiv.se/default.aspx , det verkar som det är ett bra medel, jag har inte problem med det själv så jag ska inte säga något så, men har bara sett positivt om det.

Svar: Tack snälla för tipset :) Jag har testat proactive, men bara för en kort period och då hände inte så mkt, men kanske värt att prova igen lite längre tid? :) Kram
vimotdem.blogg.se

2013-08-14 @ 10:21:45
Linda

P-piller skulle oxå kunna göra det mycket bättre.
Hoppas Du kan få remiss till någon bra hudspecialist som tar dina bekymmer på allvar.
kram

Svar: Tack för tipset :) Har provat p-piller redan tyvärr :( Kram
vimotdem.blogg.se

2013-08-14 @ 11:30:32
Anonym

Min bror har liknande som dej när det gäller acne. Han hade problem med det. Men sen fick han nåt utskriven från en läkare. Tro det var nån kräm han skulle smörja eller om det var tabletter minns ej men efter det har det blivit mycket bättre. Han har fortfarande ganska mycke men inte kraftiga som innan. Fråga din husläkare han/hon kanske vet vad som kan hjälpa det minska.

Svar: Tack för tipset :) Tyvärr har jag redan provat receptbelagda piller och krämer :( Min acne verkar inte ge med sig för nånting :/ Kul att höra att din bror blivit bättre!Kram
vimotdem.blogg.se

2013-08-14 @ 16:10:45
Sara

Vilken otroligt stark människa du är! Och det första jag tänkte på när jag såg bilden var hur otroligt fina ögon du har . Vackra ögon speglar själen så du måste vara en fantastisk människa :)

Kram på dig!

Svar: Tack fina fina du, det värmde att höra <3
vimotdem.blogg.se

2013-08-14 @ 17:51:50
URL: http://www.danssara.blogg.se
linnea

Vilka fina ögon du har! helt fantastisk färg :)

Svar: Tack snälla du! <3
vimotdem.blogg.se

2013-08-14 @ 22:12:54
Tips!

Förstår precis hur det känns för dig! Såg precis likadan ut själv för ca 3 år sedan. Hela ansiktet, halsen, bröstet och ryggen var stämplat av kliande och svidande acnebölder... Jag fick äta roaccutan i 8 månader och som det hjälpte!! Har idag inte ett spår av acne. Visst blev man torr i hy, hår och naglar. Men så värt det! :) läkaren sa att det ibland kan komma tillbaka i samband med graviditet, har nu en son sen sju månader tillbaka, och ingen acne trots detta!:)

Svar: Blir jätteglad av att läsa att du blivit bättre! Det ger mig hopp.Börjar mer och mer överväga roaccutan faktiskt, trots att min omgivning är negativ. Vad har jag att förlora liksom?
Kram <3
vimotdem.blogg.se

2013-08-15 @ 00:09:29
Anonym

Gud vad jobbigt, jag har också lidit av acne och gör det än i perioder men aldrig så mycket som du. Bilden på dig gör mig tacksam, jag ser att jag inte är ensam.

Få tror faktiskt att jag har problemhy, för jag har bra sminkprodukter från bl.a. Clarins. Undrar ibland om det är så med fler; tänk att man ska hymla med sin äkta hy så mycket. Men helhetsintrycket påverkar det ju, acnen gömmer lätt det fina därunder. Du ser i alla fall ut att vara en fin tjej, både på bild och i skrift. Blir ledsen av att veta att du gråter under ditt täcke och har ont i huden. Vet att smärtan och kliandet kan vara fruktansvärda, och så självhatet på det. Nej det förtjänar du inte.

Tänk såhär:
Det blir bättre en dag.
Någon gång måste det bli det.
Och utseendet, det får inte hindra dig från något för du är värd allt. Allt! Kom ihåg det.

Svar: Tack för fina ord, värmer verkligen att läsa! Du har så rätt i det du säger. Tack, tusen kramar <3
vimotdem.blogg.se

2013-08-15 @ 03:43:23
Anonym

Vill tipsa om märket Image skincare och Clear cell, särskilt ansiktsmasken. De innehåller syror och brukar ha ganska snabb effekt.

Har även hört att vitamin b5 ska vara bra.

2013-08-15 @ 03:49:41
Anonym

Vill tipsa om märket Image skincare och Clear cell, särskilt ansiktsmasken. De innehåller syror och brukar ha ganska snabb effekt.

Har även hört att vitamin b5 ska vara bra.

Svar: tack för tipset, kram :)
vimotdem.blogg.se

2013-08-15 @ 03:49:42
Anonym

Vill tipsa om märket Image skincare och Clear cell, särskilt ansiktsmasken. De innehåller syror och brukar ha ganska snabb effekt.

Har även hört att vitamin b5 ska vara bra.

Svar: Tack så mkt :) Kram
vimotdem.blogg.se

2013-08-15 @ 03:49:43
Jennie

Jag snubblade in på din blogg och du skriver mycket som är tänkvärt och det du verkligen känner.

Jag led av svår acne (på bröst och rygg) under gymnasietiden och det påverkade mig och skolgången mycket. Jag tycker definitivt du ska träffa en läkare som kan skriva ut roaccutan, för det är skilland på vanliga finnar och inflammatorisk acne. Den senare går inte över med några krämer eller "mirakelpiller", tro mig. Visst kan man få biverkningar av roaccutan, i mitt fall blev jag torr i huden, men det var bara att smörja med hudkräm. Annars finns tetralysal, det började jag äta, det "stängde" acnen till att börja med, och ger inte så många biverkningar. Kanske något du kan fråga om först? Eftersom du redan mår dåligt över andra saker råder jag dig verkligen att ta tag i acnen. Jag väntade för länge och trots att jag idag tio år senare är fri från själva acnen så har jag kvar ärr jag aldrig blir av med. Ärr både på insidan och utsidan ska man inte behöva leva med.

Svar: Jag börjar mer och mer lek med tanken på Rouccatan. Tetralysal har jag faktiskt tagit i perioder och då har min hy blivit bättre. Ska börja med det igen nu till hösten, man kan ju inte ta det på sommaren för man blir så solkänslig, men det vet du säkert redan :)
Tack för fina ord! Och jag blir glad av att höra att du blivit bättre <3
vimotdem.blogg.se

2013-08-15 @ 09:37:10
Malin Jonsson

Vet precis hur du känner. Har varit och är fortfarande där ibland. Mina kinder såg lika ut sin din gör här ovan. Jag låg hemma under täcket och vägrade typ gå ut för jag skämdes så mycket över mig själv. Jag kände mig så himla ful. Jag har gråtit många dagar och tänkt hela tiden "varför just jag". Det är så orättvist att vissa får knappt en finne på hela livstiden och jag fick 5 nya varje dag.

Jag mådde så dåligt att jag inte ens ville prata om det, jag höll allt inom mig. Jag ville heller inte söka hjälp för vem vill att någon ska stå och stirra på finnarna när det är dom man vill dölja? Men jag tvingade mig själv att söka upp en läkare, berättade dock inget för något för jag tyckte det var "pinsamt". Fick medicin av läkaren och någon salva mot acne. Åt medicinen i 3 månader men det blev inte bättre. Fortfarande så undvek jag allt som heter människor.

Det är så svårt att förklara hur riktigt dåligt man mår. Jag försökte alltid ha humöret uppe för min familj för att de inte skulle tro att jag mådde dåligt, jag ville inte visa att aknen fick mig att må så sjukt dåligt som den gjorde.

Jag vill berätta det här för dig så du vet att du inte är ensam. Och förutom oss 2 så finns det säker 50% av sveriges befolkning som känner lika dant.

Hur som helst så nu 7 månader senare så är min akne bättre men inte bra. Vad har jag gjort för att den blivit bättre? Ja jag vet inte om det här har påverkat men jag har slutat äta allt som kallas sötsaker, inge chips, ostbågar, läsk osv. Sedan så gjorde jag en hudanalys på nätet (ville inte/vågade inte göra det någon annanstans) och fick tips om bra produkter. Sedan har jag använd aloe vera gel och jag inbillar mig att det har hjälp och fortfarande hjälper. Någon gång har en finne försvunnit från ena dagen till den andra och det tror jag är pga aloeveran. Sedan beställde jag vitamin b5 som jag ätit i ungefär 3 månader nu. Inbillar mig att dom också har hjälpt.

Min hud är mycket bättre nu men har ärr kvar efter aknen och får fortfarande finnar, det finns alltid någon som dyker upp när den ena försvunnit så jag känner mig fortfarande ful, men inte lika ful som innan. Men nu vågar jag vara med mina vänner igen, jag vågar vara ute bland folk. Trots att aknen är det värsta som hänt mig så har den gett mig styrka också.

Jag vill ge dig ett tips som fått mig att orka och det är att "vem bryr sig om hur jag ser ut nu om 3 år?". Alltså din och min hy kommer att bli bättre och när den är det och kanske tillochmed bra. Vem kommer att bry sig om hur vi såg ut för ett år sedan eller två? Man får se framtiden som ljus.

Och det viktigaste är att inte klämma dem, ha tålamod (jag vet det är sjukt jobbigt) och kämpa på för det kommer bli bättre! Men jag vet inte om du redan gjort det men jag tycker du ska gå till en hudteraput och få hjälp.

Jag vet vad du går igenom och kämpa på, du är otroligt vacker, med eller utan finnar. Det är svårt att förstå när någon säger så, men försök att tro på det, för det är sant! STYRKEKRAMAR TILL DIG<3

Svar: Tack för dina kloka och fina ord! Jag blir verkligen glad av att läsa att det blivit bättre för dig, framför allt att du känner dig tryggare mentalt med din acne. Jag använder aloe vera gel faktiskt, och jag tycket det ser positivt ut :) Fick den av en vän som är återförsäljare å Forever :)
Att låta bli godis och skräpmat och låta bli att pilla på dem är så svårt för mig, även om jag vet att det förstör :(
Kram kram <3
vimotdem.blogg.se

2013-08-15 @ 10:26:35
URL: http://malinjonsson.nu/
Malin Jonsson

Såg att någon rekommenderat proactiv här ovan. Jag provade det innan min akne kom och det gjorde det bara blev värre. Kanske att just jag inte tålde det. Men det bästa är att gå till en hudteraput, dom är bättre än en läkare!

Svar: Tack för tipset, kram :)
vimotdem.blogg.se

2013-08-15 @ 10:34:41
URL: http://malinjonsson.nu/
Elinn

Hej!!
Kom in på din blogg idag när jag satt och kikade runt på nätet, gillar sättet du skriver på, du verkar vara väldigt duktig på att skriva! Det är inte många som kan få ut tankar och känslor så bra i ord som du får :)

Angående detta inlägget om din acne, vill jag bara säga att du är vacker precis som du är!! Det finns ingenting på ett utseende som kan vara "fel" eller "fult". Alla är olika, alla är vackra på sitt sätt och det är det som gör oss unika. Försök att fokusera på det du är stolt över, göm dig inte för du har absolut ingenting som behöver döljas! Försök att tänka hur vacker du är!
Jag själv har också lidit av acne för något år sedan. Eller kanske inte riktigt acne, men hade väldigt dålig hy med finnar som blossade upp varje dag. Hade väldigt oljig rödflammig hy med finnar i pannan och över kinderna. Sedan en dag var jag hos en läkare och en dietist, inte på grund av min hy dock. Men i vilket fall som helst berättade hon för mig att jag hade brist på D-vitamin. Hon sa åt mig att börja dricka grön mjölk då den innehåller d-vitamin till skillnad mot exempelvis röd mjölk. Jag började med detta direkt och köpte även D-vitamin på apoteket. Nu vet jag inte om det var detta som gjorde att min hy blev bra, men det tog inte många dagar efter att jag börjat äta detta som ALLA mina finnar försvann. Sedan kom dom inte tillbaka. Idag, ett år senare har jag knappt något problem alls med min hy. Jag är så lycklig! Efter att ha haft problem-hy i cirka 5 år till att det gick bort så snabbt får mig att tro att det berodde till stor del på d-vitaminen. Jag har alltid fått bättre hy när jag varit utomlands eller under sommarmånaderna, då jag vistas i mycket sol. Och från solen får man ju d-vitamin så det kanske stämmer? :)

Sedan ett sista litet tips, för att bli av med mina acne-ärr hittade jag en ansiktsmask på nätet som många skrivit om som man gör själv hemma. Man tar citron och pressar ut saften, blandar med lite lite vatten och sedan bakpulver. Lägger det på ansiktet medans det "bubblar", låter det stelna och tvättar sedan bort. Detta fungerade jättebra på min hy verkligen!! Inte alls lika rödflammig längre. Dock är detta ganska starkt och kan sticka/svida lite på huden så det kanske inte är att rekommendera när man har acne som gör ont.

Blev ett långt inlägg men hoppas det kan vara lite intressant att läsa iallafall :) Lycka till med allting, hoppas du kan bli av med acnen då den verkar vara ett stort bekymmer för dig.

Svar: Tack för allt beröm, det värmer jättemycket! Jag blir också jätteglad över att din hy blivit så mkt bättre och att du mår bra!
Tack för tipset om ansiktsmask!
Kram
vimotdem.blogg.se

2013-08-17 @ 10:40:04
Mummi

Hej
Jag vet hur du känner dig, jag hade också acne förut, från att jag var 14 tills jag var 20. Det gjorde ont att se Clearasil-reklamerna på teve där ungdomarna flämtade över EN mikroskopisk finne, när jag hade bölder i pannan. Fy.

När jag var 19 fick jag äntligen Roaccutan (efter flera tetracyklinkurer) som jag tog i 10 månader, nu är jag helt acnefri vilket känns helt otroligt. Jag är, ett år efter avslutad kur, ännu inte van vid att ha acnefri hud. Varje dag är en gåva.

Hang in there! Alla kan bli hjälpta! Om inte Tetralysal fungerar för dig finns alltid andra mediciner. Det blir bättre jag lovar!

Svar: Hej!Det värmer att höra att du blivit bra från din acne, verkligen :)
Jag känner precis likadant när jag ser reklamer eller vänner gnäller över nån enstaka finne här och där.
kram på dig
vimotdem.blogg.se

2013-08-17 @ 12:53:23
amandats.blogg.se

Jag vet precis hur det känns, hade extrem acne i flera år. Någonting som verkligen hjälpte mig var att gå till hudläkaren och få sola i deras solarium samt att börja äta p-pillrena yasmine! Även om du inte behöver äta preventivmedel så funkar det jättebra, lycka till! Jag lider också av depression och att hyn blev bättre (den är inte perfekt och kommer aldrig att bli, men MYCKET bättre) hjälpte även lite av min depression. Och tänk på, det är oftast du själv som tänker på din hy, alla andra ser en vacker människa. Kram.

Svar: Tack för dina stöttande ord! jag ska kolla upp det där med solarie, kände jag inte alls till!Och gläder mig mycket att höra att du är bättre både i hyn och mentalt, kram
vimotdem.blogg.se

2013-08-19 @ 16:55:29
URL: http://amandats.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Att finnas utan att leva.

1 av 5 kommer någon gång under sitt liv att drabbas av en depression. Kanske bara tillfälligt. Kanske varar det för alltid. - Hur kan något så vanligt vara så tabubelagt? Strax innan jag fyllde 17 fick jag diagnoserna kronisk depression och ångest. Något jag brottas med dagligen. Jag har ett stort socialt umgänge, av dessa kan man på två händer räkna dem som vet. Min familj, mina närmsta vänner. Varför? Rädslan för att bli utdömd, att folk ska titta snett, att de ska vända ryggen till "psykfallet". Att ha ont i själen är inte okej. Fy fy och hysch hysch. Att drabbas av diabetes accepterar samhället, det är ju fullt normalt, men är man deprimerad, ja då jävlar är man sjuk i huvudet. Den här bloggen bestämde jag mig för att starta en dag när jag var extra trött på denna tabu. 1 av 5 lider av det, ändå känner sig de drabbade sig ensammast i hela världen, för inte en jävel vågar berätta om det. Här kommer jag anonymt att berätta om mina tankar och erfarenheter. Det är ingen tyck-synd-om-mig-blogg, det är en blogg vars syfte är att trösta, stötta, få dig att känna dig mindre ensam.

RSS 2.0